Membri ARIR

Membri fondatori

Adrian-Tanase

Adrian Tănase

CEO Bursa de Valori București

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) și-a îndeplinit cu succes, încă de la începuturile sale, obiectivul de a deveni o comunitate relevantă a pieței de capital din România. Pe parcursul celor 4 ani de activitate intensă, Asociația a crescut într-un ritm alert și a reușit să concentreze în jurul său profesioniști în domeniul relației cu investitorii din cadrul companiilor listate la bursă. Pentru buna dezvoltare a pieței noastre de capital, promovarea celor mai bune practici în acest domeniu, în țara noastră este esențială și suntem încântați că ARIR, prin toate proiectele desfășurate de-a lungul timpului a reușit a făcut un pas semnificativ în această direcție și a reușit să crească gradul de conștientizare a importanței comunicării cu investitorii în cadrul companiilor listate. Cu siguranță prezența ARIR în cadrul ecosistemului pieței de capital din România are un impact pozitiv asupra creșterii valorii companiilor listate și a bursei noastre.

Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, este singurul operator de piețe de valori mobiliare din România. Bursa de Valori București, companie listată pe propria piață din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde si Depozitarul Central, instituția responsabilă pentru operațiunile de registru și decontare în România, iar în octombrie 2019 a luat ființă contrapartea centrală CCP.RO, instituție care va prelua funcția de compensare a tranzacțiilor cu valori mobiliare în România și care va contribui la relansarea pieței de produse derivate.

BVB administrează două piețe distincte, Piața Reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acțiuni, obligațiuni, unități de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferință.

România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell în anul 2020. Începând cu 20 iunie 2022, 12 companii românești vor fi incluse într-unul dintre indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Aceste includeri contribuie la cresterea expunerii investitorilor instituționali străini prin investiții semnificative.

Rezultatele înregistrate în anul 2021 confirmă potențialul Bursei de Valori București în materie de atragere de finanțare. Astfel, 23 de companii noi s-au listat la BVB în anul 2021, atrăgând 234 de miloane de euro. Alături de acestea, 27 de companii au listat 33 de emisiuni de obligațiuni corporative însumând 942 milioane de euro la care se adaugă titlurile de stat FIDELIS emise de Ministerul Finanțelor în valoare de 875 milioane de euro. 2021 a fost un an record în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare și pentru prima dată a fost depășit pragul de 20 miliarde lei. În anul 2022, 10 noi companii s-au listat pe piața AeRO și au avut loc 11 listări de obligațiuni, suma totală atrasă fiind de 617 milioane de Euro. Capitalizarea companiilor listate a ajuns la jumătatea anului la 211 miliarde lei din care 141. miliarde lei reprezintă capitalizarea companiilor românești.

Daniela-Șerban

Daniela Șerban 

Inițiator și Membru Fondator, Președinte ARIR

Se spune că cel mai greu este să vinzi o idee. ARIR a pornit curajos, cu o misiune aproape imposibilă care atârna la fiecare pas de câte o decizie, însă s-a conturat ferm cu fiecare membru care a spus DA la masa fondatorilor.

S-a impus ca un actor serios, profesionist și dinamic, prin triplarea numărului de membri în trei ani, la aproape 40, într-o piață de capital care devenise deja emergentă. Fiecare discuție avută despre și în cadrul ARIR este o cărămidă la dezvoltarea pieței de capital, reușitele membrilor sunt reușitele tuturor și un plus adus Bursei de Valori București.

Sunt recunoscătoare fiecărei persoane care a crezut în această idee și care face parte din comunitate. Suntem deschiși în continuare la noi membri valoroși care pun transparența în setul lor de valori.

Eugen SCHEUSAN 

Director General Electromagnetica

Electromagnetica este onorată să facă parte din ARIR, o asociație de elită a firmelor cotate pe BVB și numai.

În calitate de membri activi, participând la majoritatea întâlnirilor și prezentărilor, ne-am completat perspectiva și cunoștințele despre așteptările acționarilor și posibililor investitori, având totodată posibilitatea de a cunoaște în avans modificările așteptate în acest domeniu, la nivel european și național. Cele mai vizibile progrese le avem în special la raportarea non-financiara (ESG).

Nu în ultimul, rând apartenența la o asociație de prestigiu sporește vizibilitatea Electromagnetica, contribuind și în acest fel la creșterea încrederii și atragerea investitorilor.

Electromagnetica este recunoscută ca producător şi furnizor de soluții de iluminat cu LED, stații de încărcare mașini electrice, echipamente de distribuţie şi măsurare a energiei electrice și este orientată către producţia de energie verde şi tehnologii destinate creşterii eficienţei energetice.

Johan-Meyer

Johan Meyer

CEO
Marius-Dan
Marius Dan

SVP/Senior Executive Director

ARIR a devenit o platformă robustă în cadrul căreia membrii fac schimb de idei, sfaturi și resurse. În calitate de membri fondatori ai ARIR, suntem bucuroși să colaborăm cu ceilalți specialiști în relații cu investitorii și specialiști ai pieței de capital care s-au alăturat asociației, pentru a construi și dezvolta o comunitate puternică a activității de relații cu investitorii și pentru a avea o piață locală de capital mai puternică, bazată pe principii de guvernanță corporativă și transparență, comunicarea cu părțile interesate fiind o componentă de bază a acesteia.

Franklin Templeton este un administrator global de investiţii cu active în administrare de peste 1,4 trilioane USD și un istoric de peste 75 de ani, care începând cu septembrie 2010 administrează prin intermediul sucursalei din București, Fondul Proprietatea, un Fond de Investiţii Alternativ creat în 2005 de către Guvernul României pentru a asigura resursele financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate în mod abuziv de regimul comunist.

Marian-NĂSTASE
Marian NĂSTASE
Președinte Consiliu de Administrație ALRO
Ana-Maria-IMBREA
Ana-Maria IMBREA
Director Relații cu Investitorii și Relații Corporative, ALRO

Fiind unul dintre membrii fondatori ai ARIR, ALRO și-a dovedit încrederea în viziunea și misiunea organizației încă de la crearea acesteia. ARIR a demonstrat o contribuție substanțială la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și guvernanța corporativă, iar metodologia VEKTOR reprezintă un instrument extrem de util pentru orice companie listată pentru a-și evalua și îmbunătăți comunicarea cu investitorii. În ultimii ani, ALRO a fost un membru active și a beneficiat de o comunicare îmbunătățită cu comunitățile de investitori și analiști, prin intermediul ARIR, devenind o companie mai vizibilă pe piața de capital, fiind totodată premiată pentru realizările sale în cadrul evenimentelor anuale ARIR.  

ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție.

Tony-Romani

Tony Romani

Co-Founder ARIR & BoD Member

Partner & Investment Director
Invenio Partners
Investment Fund

ARIR a profesionalizat relatia cu investitorii a companiilor listate, subliniind importanta ei, definind modalitatile sale de evaluare si crescând in mod direct valoarea companiilor si a pietei bursiere romanesti.

Membri asociați

Christina Verchere

CEO OMV Petrom

Ne bucurăm că facem parte din ARIR. Fiind printre primele companii listate din România cu un departament de Relații cu Investitorii, am încercat întotdeauna să fim pionieri în ceea ce privește comunicarea și implicarea pe piața de capital și să ne dezvoltăm continuu activitățile de RI, iar în ARIR am găsit un partener de nădejde în acest scop și nu numai. Eforturile intense și constante ale ARIR în cei peste trei ani de la înființare au generat multiple beneficii atât pentru membrii asociației, cât și pentru întreaga piața de capital românească: dezvoltarea și implementarea indicatorului VEKTOR care a condus la creșterea standardelor în comunicarea cu investitorii, îmbunătățirea dialogului cu autoritățile și cu analiștii și investitorii pieței de capital locale, promovarea practicilor de afaceri sustenabile, accesul prompt la noutăți despre evoluțiile legislative internaționale relevante precum și la diverse știri și analize, facilitarea accesului la traininguri pentru specialistii în domeniu etc.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est.

Valeriu Țăruș

Director General – Remedia

ARIR contribuie la alinierea comportamentului pietei din Romania la standardele Europene si internationale prin implementarea celor mai bune practici in comunicarea cu investitorii in baza Vektorilor de comunicare. Sustine implementarea directivelor europene in materie de ESG, ESEF, Politica si Raportul de Remunerare, eVote AGA. Faciliteaza interactiunea cu emitentii pe piata de capital si schimbul de experienta intre membri prin organizarea de evenimente, intalniri lunare si consultari in grupuri de lucru. ARIR poate deveni un jucator important in procesul de reglementare a piatei de capital la nivel national, prin promovarea de solutii catre autoritatile publice din domeniu, bazate pe experienta practica a emitentilor.

Farmaceutica REMEDIA are un rol cheie în sectorul de sănătate din România, fiind specializată în distribuție, vânzări integrate, marketing și promovare medicală pentru produsele farmaceutice. Încurajând inovația, din 2021 este primul distribuitor de soluții de automatizare pentru farmacii, depozite și spitale din România, Bulgaria și Republica Moldova, în parteneriat cu BD Rowa™.

Ioan Nani

Director general – Antibiotice

Apartenenta la ARIR ne faciliteaza accesul la informatii si know-how in ceea ce priveste piata de capital si relatia cu investitorii. Aceasta colaborare ne ofera oportunitatea de a cunoaste si interactiona cu profesionisti in relatia cu investitorii din tara si strainatate. Prin implementarea indicatorului Vektor, ARIR a contribuit la aplicarea celor mai bune practici in comunicarea cu investitorii si guvernanta corporativa si odata cu evaluarea acestuia am dovedit ca practicile noastre de comunicare transparenta si responsabila sunt recunoscute.

ARIR este un facilitator in relatia cu actorii din piata de capital si cu furnizorii de servicii, constituind o singura voce in relatia cu autoritatile, ceea ce face sa fim mai bine auziti si mai bine reprezentati.

Antibiotice, cea mai importantă companie farmaceutică cu capital românesc, produce la Iași, pe 8 fluxuri de fabricație, 150 de medicamente generice de uz uman din 11 clase terapeutice, medicamente veterinare, biocide și printr-un proces de biosinteză unic în România, substanța activă Nistatină – pentru care este lider mondial și standard de referință la nivel internațional. Dezvoltarea continuă a companiei și extinderea pe piețele internaționale au fost posibile prin investiții și implementarea standardelor de calitate, dovedind că și în România pot fi fabricate medicamente la standarde internaționale.

Iskander Abdibaitov 

Chief Officer Corporate Development – Rompetrol

KMG International are operatiuni internationale extinse pe piete din Europa si Asia, acoperind lantul valoric de petrol si gaze prin activitati trading si supply chain, rafinare, retail, servicii industriale si EPCM. Interactionam cu o diversitate de stakeholderi pe plan local si international si ne-am angajat la implementarea celor mai bune practici si standarde de guvernanta corporativa, ESG si comunicare permanenta, transparenta cu toti partenerii si actionarii nostri.

Avem 2 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar alaturi de ARIR, ne dorim să contribuim semnificativ la dezvoltarea pieței de capital locale.

Rolul ARIR si al comunitatii create de aceasta asociatie aduce plus valoare mediului de business prin promovarea unor principii solide de guvernanta corporativa, schimb de expertiza si o platforma de dezbatere pentru temele globale actuale.  

Rompetrol Rafinare (RRC), companie membră a KMG International, operează 2 rafinarii – Petromidia, cea mai modernă rafinărie din România, si Vega – cu o istorie de peste 110 ani, îmbinând noile tehnologii de procesare a petrolului cu experienţă unui echipe de profesionişti. Aprovizionarea cu ţiţei din Kazakhstan se realizează prin portul Midia, amplasat în vecinătatea platformei industriale, care poate primi vapoare de până la 150.000 tdw sau prin portul Constanţa. Rafinăria dispune de un terminal marin şi facilităţi de cale ferată şi auto pentru încărcarea / descărcarea produselor.

Eugen Comendant 

Chief Operating Officer Purcari

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România a demonstrat încă de la fondare că este o platformă eficientă pentru evaluare și promovare a celor mai bune practici internaționale în relația cu investitorii pe Piața de Capital românească. ARIR este o comunitate de profesioniști care activează în industrii diferite, dar care împărtășesc aceleași viziuni privind  comunicarea eficientă, transparență, guvernanță și etică corporativă. Aici se întreprind acțiuni reale de a identifica soluții la problemele cu care companiile listate se confruntă în activitatea de zi cu zi aferentă pieței de capital.

Purcari Wineries Public Company Limited este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și brandy din regiunea Europei Centrale și de Est, cu peste 1350 ha de podgorii în gestiune și cinci platforme de producție în Republica Moldova și România.

Burak Yildiran 

Patria Bank este un jucător activ în piața de capital și ne dorim ca prin strategia și acțiunile noastre să aducem valoare. Ne bucurăm astfel să putem fi parteneri ARIR și credem că asocierea noastră vine să sprijine atât viziunea Patria Bank privind îmbunătățirea strategiei de comunicare cu investitorii, cât și angajamentul asumat față de antreprenorii din România de a le oferi oportunități de dezvoltare dincolo de simpla finanțare.

Patria Bank este o bancă românească pas cu pas alături de clienții persoane fizice și antreprenori români prin cele patru divizii specializate: Persoane Fizice, Afaceri Mici (microîntreprinderi), IMM și Afaceri Agro.

Ion Sterian 

CEO Transgaz

Decizia de a ne alătura ARIR susține obiectivele noastre de a oferi investitorilor un grad ridicat de transparență, comunicare proactivă și o guvernare corporativă conform celor mai bune practici in materie. Menținerea unei comunicări eficiente cu investitorii și toate celelalte părți interesate, îmbunătățirea practicilor de Guvernanță Corporativă reprezintă obiective strategice ale comunicării corporative.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze  naturale și asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România. Transgaz – o companie responsabilă, o companie a viitorului!

Membri afiliați

Membri profesioniști