ARIR

Membri ARIR

Membri fondatori

Adrian-Tanase

Adrian Tănase

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) și-a îndeplinit cu succes, încă de la începuturile sale, obiectivul de a deveni o comunitate relevantă a pieței de capital din România. Pe parcursul celor 4 ani de activitate intensă, Asociația a crescut într-un ritm alert și a reușit să concentreze în jurul său profesioniști în domeniul relației cu investitorii din cadrul companiilor listate la bursă. Pentru buna dezvoltare a pieței noastre de capital, promovarea celor mai bune practici în acest domeniu, în țara noastră este esențială și suntem încântați că ARIR, prin toate proiectele desfășurate de-a lungul timpului a făcut un pas semnificativ în această direcție și a reușit să crească gradul de conștientizare a importanței comunicării cu investitorii în cadrul companiilor listate. Cu siguranță prezența ARIR în cadrul ecosistemului pieței de capital din România are un impact pozitiv asupra creșterii valorii companiilor listate și a bursei noastre.

Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, este singurul operator de piețe de valori mobiliare din România. Bursa de Valori București, companie listată pe propria piață din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde si Depozitarul Central, instituția responsabilă pentru operațiunile de registru și decontare în România, iar în octombrie 2019 a luat ființă contrapartea centrală CCP.RO, instituție care va prelua funcția de compensare a tranzacțiilor cu valori mobiliare în România și care va contribui la relansarea pieței de produse derivate.

BVB administrează două piețe distincte, Piața Reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acțiuni, obligațiuni, unități de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferință.

România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell în anul 2020. Începând cu 20 iunie 2022, 12 companii românești vor fi incluse într-unul dintre indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Aceste includeri contribuie la cresterea expunerii investitorilor instituționali străini prin investiții semnificative.

Rezultatele înregistrate în anul 2021 confirmă potențialul Bursei de Valori București în materie de atragere de finanțare. Astfel, 23 de companii noi s-au listat la BVB în anul 2021, atrăgând 234 de miloane de euro. Alături de acestea, 27 de companii au listat 33 de emisiuni de obligațiuni corporative însumând 942 milioane de euro la care se adaugă titlurile de stat FIDELIS emise de Ministerul Finanțelor în valoare de 875 milioane de euro. 2021 a fost un an record în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare și pentru prima dată a fost depășit pragul de 20 miliarde lei. În anul 2022, 10 noi companii s-au listat pe piața AeRO și au avut loc 11 listări de obligațiuni, suma totală atrasă fiind de 617 milioane de Euro. Capitalizarea companiilor listate a ajuns la jumătatea anului la 211 miliarde lei din care 141. miliarde lei reprezintă capitalizarea companiilor românești.

Daniela-Șerban

Daniela Maior (Șerban) 

Inițiator și Membru Fondator, Președinte, ARIR

Se spune că cel mai greu este să vinzi o idee. ARIR a pornit curajos, cu o misiune aproape imposibilă care atârna la fiecare pas de câte o decizie, însă s-a conturat ferm cu fiecare membru care a spus DA la masa fondatorilor.

S-a impus ca un actor serios, profesionist și dinamic, prin triplarea numărului de membri în trei ani, la aproape 40, într-o piață de capital care devenise deja emergentă. Fiecare discuție avută despre și în cadrul ARIR este o cărămidă la dezvoltarea pieței de capital, reușitele membrilor sunt reușitele tuturor și un plus adus Bursei de Valori București.

Sunt recunoscătoare fiecărei persoane care a crezut în această idee și care face parte din comunitate. Suntem deschiși în continuare la noi membri valoroși care pun transparența în setul lor de valori.

Johan-Meyer

Johan Meyer

Marius-Dan
Marius Dan
SVP/Senior Executive Director, Franklin Templeton
ARIR a devenit o platformă robustă în cadrul căreia membrii fac schimb de idei, sfaturi și resurse. În calitate de membri fondatori ai ARIR, suntem bucuroși să colaborăm cu ceilalți specialiști în relații cu investitorii și specialiști ai pieței de capital care s-au alăturat asociației, pentru a construi și dezvolta o comunitate puternică a activității de relații cu investitorii și pentru a avea o piață locală de capital mai puternică, bazată pe principii de guvernanță corporativă și transparență, comunicarea cu părțile interesate fiind o componentă de bază a acesteia.

Franklin Templeton este un administrator global de investiţii cu active în administrare de peste 1,4 trilioane USD și un istoric de peste 75 de ani, care începând cu septembrie 2010 administrează prin intermediul sucursalei din București, Fondul Proprietatea, un Fond de Investiţii Alternativ creat în 2005 de către Guvernul României pentru a asigura resursele financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate în mod abuziv de regimul comunist.

Marian-NĂSTASE
Marian NĂSTASE

Președinte Consiliu de Administrație, ALRO

Fiind unul dintre membrii fondatori ai ARIR, ALRO și-a dovedit încrederea în viziunea și misiunea organizației încă de la crearea acesteia. ARIR a demonstrat o contribuție substanțială la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și guvernanța corporativă, iar metodologia VEKTOR reprezintă un instrument extrem de util pentru orice companie listată pentru a-și evalua și îmbunătăți comunicarea cu investitorii. În ultimii ani, ALRO a fost un membru activ și a beneficiat de o comunicare îmbunătățită cu comunitățile de investitori și analiști, prin intermediul ARIR, devenind o companie mai vizibilă pe piața de capital, fiind totodată premiată pentru realizările sale în cadrul evenimentelor anuale ARIR.  

ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție.

Tony-Romani

Tony Romani

Co-Founder, ARIR & BoD Member

Partner & Investment Director,
Invenio Partners
Investment Fund

ARIR a profesionalizat relatia cu investitorii a companiilor listate, subliniind importanța ei, definind modalitățile sale de evaluare și crescând în mod direct valoarea companiilor și a pieței bursiere românești.

Membri asociați

Christina Verchere

CEO, OMV Petrom

Ne bucurăm că facem parte din ARIR. Fiind printre primele companii listate din România cu un departament de Relații cu Investitorii, am încercat întotdeauna să fim pionieri în ceea ce privește comunicarea și implicarea pe piața de capital și să ne dezvoltăm continuu activitățile de RI, iar în ARIR am găsit un partener de nădejde în acest scop și nu numai. Eforturile intense și constante ale ARIR în cei peste trei ani de la înființare au generat multiple beneficii atât pentru membrii asociației, cât și pentru întreaga piață de capital românească: dezvoltarea și implementarea indicatorului VEKTOR care a condus la creșterea standardelor în comunicarea cu investitorii, îmbunătățirea dialogului cu autoritățile și cu analiștii și investitorii pieței de capital locale, promovarea practicilor de afaceri sustenabile, accesul prompt la noutăți despre evoluțiile legislative internaționale relevante precum și la diverse știri și analize, facilitarea accesului la traininguri pentru specialistii în domeniu etc.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est.

Valentin-Norbert Țăruș

Director General, Remedia

ARIR contribuie la alinierea comportamentului pieței din România la standardele Europene și internaționale prin implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii în baza Vektorilor de comunicare. Susține implementarea directivelor europene în materie de ESG, ESEF, Politica și Raportul de Remunerare, eVote AGA. Facilitează interacțiunea cu emitenții pe piața de capital și schimbul de experiență între membri prin organizarea de evenimente, întâlniri lunare și consultări în grupuri de lucru. ARIR poate deveni un jucător important în procesul de reglementare a pieței de capital la nivel național, prin promovarea de soluții către autoritățile publice din domeniu, bazate pe experiența practică a emitenților.

Farmaceutica REMEDIA are un rol cheie în sectorul de sănătate din România, fiind specializată în distribuție, vânzări integrate, marketing și promovare medicală pentru produsele farmaceutice. Încurajând inovația, din 2021 este primul distribuitor de soluții de automatizare pentru farmacii, depozite și spitale din România, Bulgaria și Republica Moldova, în parteneriat cu BD Rowa™.

Ioan Nani

Director General, Antibiotice

Apartenenta la ARIR ne facilitează accesul la informații și know-how în ceea ce privește piața de capital și relația cu investitorii. Această colaborare ne oferă oportunitatea de a cunoaște și interacționa cu profesioniști în relația cu investitorii din țară și străinătate. Prin implementarea indicatorului VEKTOR, ARIR a contribuit la aplicarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și guvernanță corporativă și odată cu evaluarea acestuia am dovedit că practicile noastre de comunicare transparența și responsabilitatea sunt recunoscute.

ARIR este un facilitator în relația cu actorii din piata de capital și cu furnizorii de servicii, constituind o singură voce în relația cu autoritățile, ceea ce face să fim mai bine auziți și mai bine reprezentați.

Antibiotice, cea mai importantă companie farmaceutică cu capital românesc, produce la Iași, pe 8 fluxuri de fabricație, 150 de medicamente generice de uz uman din 11 clase terapeutice, medicamente veterinare, biocide și printr-un proces de biosinteză unic în România, substanța activă Nistatină – pentru care este lider mondial și standard de referință la nivel internațional. Dezvoltarea continuă a companiei și extinderea pe piețele internaționale au fost posibile prin investiții și implementarea standardelor de calitate, dovedind că și în România pot fi fabricate medicamente la standarde internaționale.

Iskander Abdibaitov 

Chief Officer Corporate Development, Rompetrol

KMG International are operațiuni internaționale extinse pe piețe din Europa și Asia, acoperind lantul valoric de petrol și gaze prin activități trading și supply chain, rafinare, retail, servicii industriale și EPCM. Interacționăm cu o diversitate de stakeholderi pe plan local și internațional și ne-am angajat la implementarea celor mai bune practici și standarde de guvernanță corporativă, ESG și comunicare permanentă, transparența cu toți partenerii și acționarii noștri.

Avem 2 companii listate la Bursa de Valori București, iar alături de ARIR, ne dorim să contribuim semnificativ la dezvoltarea pieței de capital locale.

Rolul ARIR și al comunității create de această asociație aduce plus valoare mediului de business prin promovarea unor principii solide de guvernantă corporativă, schimb de expertiză și o platformă de dezbatere pentru temele globale actuale.  

Rompetrol Rafinare (RRC), companie membră a KMG International, operează 2 rafinării – Petromidia, cea mai modernă rafinărie din România, si Vega – cu o istorie de peste 110 ani, îmbinând noile tehnologii de procesare a petrolului cu experienţă unui echipe de profesionişti. Aprovizionarea cu ţiţei din Kazakhstan se realizează prin portul Midia, amplasat în vecinătatea platformei industriale, care poate primi vapoare de până la 150.000 tdw sau prin portul Constanţa. Rafinăria dispune de un terminal marin şi facilităţi de cale ferată şi auto pentru încărcarea / descărcarea produselor.

Eugeniu Baltag

Investor Relations Director, Purcari

Asociația pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România a demonstrat încă de la fondare că este o platformă eficientă pentru evaluare și promovare a celor mai bune practici internaționale în relația cu investitorii pe Piața de Capital românească. ARIR este o comunitate de profesioniști care activează în industrii diferite, dar care împărtășesc aceleași viziuni privind  comunicarea eficientă, transparență, guvernanță și etică corporativă. Aici se întreprind acțiuni reale de a identifica soluții la problemele cu care companiile listate se confruntă în activitatea de zi cu zi aferentă pieței de capital.

Purcari Wineries Public Company Limited este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și brandy din regiunea Europei Centrale și de Est, cu peste 1350 ha de podgorii în gestiune și cinci platforme de producție în Republica Moldova și România.

Burak Yildiran 

Patria Bank este un jucător activ în piața de capital și ne dorim ca prin strategia și acțiunile noastre să aducem valoare. Ne bucurăm astfel să putem fi parteneri ARIR și credem că asocierea noastră vine să sprijine atât viziunea Patria Bank privind îmbunătățirea strategiei de comunicare cu investitorii, cât și angajamentul asumat față de antreprenorii din România de a le oferi oportunități de dezvoltare dincolo de simpla finanțare.

Patria Bank este o bancă românească pas cu pas alături de clienții persoane fizice și antreprenori români prin cele patru divizii specializate: Persoane Fizice, Afaceri Mici (microîntreprinderi), IMM și Afaceri Agro.

Ion Sterian 

CEO, Transgaz

Decizia de a ne alătura ARIR susține obiectivele noastre de a oferi investitorilor un grad ridicat de transparență, comunicare proactivă și o guvernare corporativă conform celor mai bune practici in materie. Menținerea unei comunicări eficiente cu investitorii și toate celelalte părți interesate, îmbunătățirea practicilor de Guvernanță Corporativă reprezintă obiective strategice ale comunicării corporative.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze  naturale și asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România. Transgaz – o companie responsabilă, o companie a viitorului!

Nicolae Kovacs

CEO Agista

Agista este primul fond de investiții din România, cu focus pe piața AeRO, care ajută IMM-urile locale să se listeze la bursă, finanțează și accelerează creșterea acestora prin intermediul pieței de capital.

Agista is the first investment fund in Romania, with focus on the AeRO market, which guides local SMEs on the listing process on the stock exchange, finances and accelerates their growth through the capital market.

Petru ȘTEFĂNUȚ

CEO, TTS

Gabriel ȚECHERĂ

Director Guvernanță Corporativă și Relația cu Investitorii, TTS

Ne-am alăturat comunității ARIR la doar câteva luni de la listare întrucât credem în misiunea asociației de a promova implementarea de către emitenți a celor mai bune standarde de transparență, guvernanţă corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii. Colaborarea cu membrii comunității companiilor listate a reprezentat pentru TTS un pas firesc și esențial prin care am beneficiat de expertiză și totodată ne-am arătat deschiderea pentru a construi împreună o piață de capital atractivă pentru investitori.

Dobândirea statutului de companie listată a însemnat pentru noi un angajament ferm în ceea ce privește responsabilitatea față de investitori și adoptarea practicilor de comunicare constantă și proactivă cu piața. Încă din primele luni de prezența la BVB am implementat instrumente care să sprijine transparența și accesul facil la informații al investitorilor și astfel am optat totodată pentru evaluarea comunicării cu investitorii și am obținut un scor VEKTOR de 8,5 puncte din 10, calculat de ARIR, situându-ne, astfel, în topul companiilor listate.

Transport Trade Services (TTS) este unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri pe ape interioare din bazinul Dunării. Activitatea TTS (Grup) se desfășoară pe 3 segmente principale: expediție internațională de mărfuri, transport fluvial și operare portuară. TTS (Grup) deține cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, formată  din unități fluvială cu o capacitate de peste 800 mii tone, macarale plutitoare, precum  terminale portuare proprii în Constanța și în 7 porturi fluviale dunărene.

Acțiunile TTS au fost admise la tranzacționare în piața principală a Bursei de Valori București (BVB) în iunie 2021 și incluse ulterior atât în indicele BET, indicele principal al BVB, cât și în indicele global dedicat piețelor emergente, FTSE Global Micro Cap.

Constantin SEBEȘANU

CEO IMPACT Developer & Contractor

Credem în piața de capital locală. Pentru noi și-a dovedit beneficiile și astfel am decis să ne implicăm activ în comunitatea ARIR, alături de cele mai mari companii listate, pentru a contribui la dezvoltarea pieței.
Suntem printre primele companii listate la bursă și pentru noi piaţa de capital reprezintă un instrument important pentru finanțarea noilor proiecte din segmentul accesibil, pe care le avem în dezvoltare în principalele centre urbane din ţară. Ne-am asumat să îmbunătățim continuu interacțiunea cu investitorii și să creăm valoare pentru acționari și astfel suntem deschiși să adoptăm instrumente care să sprijine obiectivele noastre.
Considerăm totodată esențial și sprijinul din partea instituțiilor pentru a eficientiza procesele pentru emitenți și a crește atractivitatea pieței de capital. Astfel, suntem printre membrii care au decis să facă parte din Grupul de Lucru la Nivel Înalt pentru a crea un mecanism unitar și eficient de dialog instituționalizat cu autoritățile relevante pentru piața de capital și a fi singura voce profesionistă a emitenților în relația cu autoritățile.

Dobândirea statutului de companie listată a însemnat pentru noi un angajament ferm în ceea ce privește responsabilitatea față de investitori și adoptarea practicilor de comunicare constantă și proactivă cu piața. Încă din primele luni de prezența la BVB am implementat instrumente care să sprijine transparența și accesul facil la informații al investitorilor și astfel am optat totodată pentru evaluarea comunicării cu investitorii și am obținut un scor VEKTOR de 8,5 puncte din 10, calculat de ARIR, situându-ne, astfel, în topul companiilor listate.

IMPACT este primul dezvoltator imobiliar și printre primele 3 companii listate la Bursa de Valori București. Compania are o experiență de peste 30 de ani în dezvoltarea de proiecte imobiliare emblematice și este un pionier al pieței din România. În martie 2022 acțiunile IMPACT au fost incluse în categoria Global Micro Cap a indicilor FTSE Russell dedicați piețelor emergente.

Până în 2021 IMPACT a dezvoltat 17 proiecte în București, Constanța și Oradea, cu o suprafață totală construită de peste 500.000 mp. În prezent, compania are un portofoliu valoros de terenuri în orașe mari, precum București, Iași, Constanța.

Misiunea IMPACT este de a dezvolta comunități, prin proiecte sustenabile, la standarde de calitate BREEAM Excellent, certificate nZEB, atât în București, cât și în marile orașe ale țării.

Membri afiliați

Membri profesioniști