ARIR

ARIR a publicat pe website-ul BVB primele rezultate VEKTOR – indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate la bursă

Noutati

București, 30 ianuarie 2020 – Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), cu susținerea Bursei de Valori București (BVB), a publicat indicatorul VEKTOR pentru companiile listate din Piața Reglementată. Acesta a fost calculat în baza unei metodologii ce include 15 criterii, în linie cu cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR).

Au fost notate 78 de companii care au luat punctaj de la 0 (comunicare redusă) la 10 (comunicare excelentă). Cele mai multe companii au îndeplinit Criteriul 2 (57 companii) care se referă la disponibilitatea datelor de contact pentru echipa de Relația cu Investitorii și Criteriul 12 (50 companii) care se referă la furnizarea informațiilor despre prețul acțiunilor în cadrul website-ului emitentului.

Cele mai performante companii din punct de vedere al comunicării cu investitorii sunt:

Companie Categorie Website Notă
ANTIBIOTICE Premium www.antibiotice.ro 10
BANCA TRANSILVANIA Premium www.bancatransilvania.ro 10
NUCLEARELECTRICA Premium www.nuclearelectrica.ro  10
ALRO Premium www.alro.ro 9.5
BURSA DE VALORI BUCUREȘTI Premium www.bvb.ro  9.5
OMV PETROM Premium www.omvpetrom.com 9.5
ELECTRICA Premium www.electrica.ro  9.5
FARMACEUTICA REMEDIA Standard www.remedia.ro 8.5
FONDUL PROPRIETATEA Premium www.fondulproprietatea.ro 8.5
MedLife Premium www.medlife.ro 8.5

Media indicatorului VEKTOR pentru toate companiile este de 3,6.

Datele agregate pentru toate companiile sunt disponibile și în secțiunea dedicată a website-ului ARIR.

Indicatorul este determinat în baza analizei a 15 criterii, ce includ:

 • disponibilitatea echipei de relații cu investitorii;
 • informații despre conducerea companiei și politica de remunerare;
 • organizarea conferințelor telefonice dedicate rezultatelor financiare;
 • existența prezentării pentru investitori;
 • publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare;
 • participarea la evenimente cu investitori;
 • furnizare informațiilor financiare în format excel;
 • transcript / înregistrare conferințe de prezentare a rezultatelor financiare;
 • publicarea informațiilor despre prețul acțiunii;
 • acoperirea de către analiști financiari;
 • raportarea non-financiară.

Metodologia a fost elaborată de către membrii ARIR, analiști financiari, profesioniști IR, consultanți și profesori. Aceasta va fi revizuită anual în luna martie. Analiza și evaluarea informațiilor publice disponibile, a website-ului și a secțiunii pentru relația cu investitorii (IR) au fost realizate de ARIR și Comisia de proiect, formată din 15 persoane (analiști de guvernanță corporativă, profesioniști IR, mediul academic, consultanți raportare non-financiară) în decembrie 2019.

Procesul de evaluare a fost revizuit în ianuarie de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță din lume, prezentă în 89 de țări și teritorii, cu o experiență de 25 de ani în piața din România. Noua identitate a VEKTOR a fost determinată ca urmare a unui proces de rebranding pe care ARIR l-a realizat în parteneriat cu Inoveo, agenție de branding și creație, cu o prezență de 20 de ani în piață. Partener media este Radio România Actualități.

Evaluarea comunicării companiilor listate cu investitorii va avea loc anual în luna decembrie sau oricând la cererea unei companii listate.

***

Despre Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR):
ARIR este o organizație non-guvernamentală și non-profit care a fost înființată cu scopul de oferi emitenților actuali și potențiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniștilor în relația cu investitorii (IR) și pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și în guvernanță corporativă. A fost înființată în Noiembrie 2018 și are ca membrii companii listate, companii cu potențial de a deveni companii listate, administratori de fonduri,profesioniști în relația cu investitorii, precum și consultanți. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori București (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – suc. București, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Șerban, Cosmin Răduță și Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Idea Bank, BRK Financial Group și Banca Transilvania, s-au alăturat ca Membri Asociați și INNOVA Project Consulting ca Membru Afiliat.

Urmăriți-ne pe LinkedIn, Facebook și Instagram.

***

Tag:

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ARIR pe LinkedIn

Află mai multe despre obiectivele și activitățile ARIR