Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat cea de-a cincea ediție a dezbaterii lunare online ”Pulsul Pieței Financiare”. Principala concluzie în urma discuțiilor este că problema României este fiscal-bugetară și nu poate fi rezolvată prin măsuri monetare, fără a genera efecte secundare.
Cristian Popa, CFA, Membru Consiliul de Administrație, BNR
„O temă la care revin constant în ultima perioadă este, din păcate, și trebuie să revin, este de datoria mea să revin: deficitul. Problema României este fiscal-bugetară.
O spun foarte clar: nu există soluții monetare la problemele fiscale, nu fără efecte secundare. Când nu ai o monedă de rezervă internațională (dolarul de exemplu), printarea de bani pentru finanțarea deficitului, “tiparnița” să îi spunem, creează rapid inflație, duce la deprecierea monedei naționale. Iar inflația ridicată este cel mai ”parșiv” impozit, împovărează exact pe cei cu venituri scăzute.
Când vine vorba de politicile Băncii Naționale a României din ultima perioadă, cuvintele cheie sunt echilibru – dozajul corect la măsurilor, sustenabilitate – decizii rapide însă cu orizont lung, transparență – Guvernatorul a explicat constant publicului măsurile adoptate de BNR, dar și câmp de manevră.
Am coborât dobânzile, am stabilizat cursul, am dat lichiditate, iar prognozele ni s-au adeverit, cred că ne-am făcut bine treaba. Analizăm ce se mai poate face de aici încolo. BNR nu s-a lăudat cu programul de achiziții care a avut rezultate foarte bune, nici cu reducerea etapizată a dobânzii și menținerea cursului stabil în același timp, ceea ce nu este deloc ușor, nici cu măsurile prudențiale de sprijinire a piețelor și nici de alții nu a fost lăudată, ba din contră. Leul este cea mai stabilă monedă din Europa centrală și de est, înregistrând cea mai mică depreciere din regiune.
Uitându-ne spre viitor cred că termenul corect rămâne precauție, când vorbim de politica monetară și stabilitate când vorbim de curs. Chiar și în aceste condiții dificile, complicate, nu cred că este închis subiectul relaxării condițiilor monetare, însă doar cu precauție, cu foarte multă precauție, poate nu imediat și poate foarte gradual, pentru că și riscurile s-au amplificat”.
Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR
„În acest moment nu avem atât de multe mesaje optimiste din piață, cum aveam cu două luni în urmă. Pe fondul crizei sanitare avem foarte multe companii afectate și putem vorbi de o rată a șomajului în creștere, de aceea este esențial să utilizăm toate resursele pentru a redresa economia. Numeroase studii arată că o piață de capital dezvoltată dezvoltă la rândul ei economia, cele două fiind strâns interconectate. Principalul rol al piețelor de capital este acela de a finanța economia reală și trebuie să luăm toate măsurile care se impun pentru a crește piața de capital.”