ARIR

Relația cu investitorii, ieri, azi și mâine

Blog RO

O perspectivă de la John Gollifer, CEO MEIRA

Organizațiile profesionale precum ARIR au un rol crucial – acela de a arăta practicile IR din întreaga lume,de a susține ceea ce funcționează cel mai bine.Schimbările semnificative dinpiața de capital într-o perioadă destul de scurtă de timp, au devenit adevărate provocări pentru specialiștii în relația cu investitorii, profesia de IR suferind transformări majore. Cu doar câteva luni în urmă trăiam acea agitație nesfârșită a navetei către și de la birou și aveam acele întâlniri care parcă nu se mai terminau. Ne lipsește sentimentul de a fi împreună în același loc, de a ne putea vedea unii pe alții, de a ne privi în ochi și de a construi relații durabile și cu siguranță ne lipsește acel IR de modă veche, în modul uman. Cu toate acestea ne-am adaptat și am învățat multe lucruri într-un timp foarte scurt. Acum suntem cu toții familiarizați cu munca de acasă, cu întâlniri virtuale și IR digital, însă în martie, la începutul pandemiei, a fost o perioadă extrem de dificilă pentru că ne aflam în incertitudine.

Incertitudinea, în special în IR duce către nervozitate, atât pentru afacere, cât și pentru stakeholderi. Debutul pandemiei din martie 2020 a pus o presiune enormă asupra tuturor – oameni, companii, piețe de capital, autorități, însă mai presus de toate a fost momentul ca departamentele pentru relația cu investitorii să strălucească, să lucreze cu conducerea companiilor, să mențină canalele de comunicare deschise indiferent dacă au avut sau nu toate răspunsurile la întrebările investitorilor. Nimeni nu a avut toate răspunsurile, însă a avea un departament de IR care să mențină vie comunicarea cu investitorii, în special în condițiile traversării acelor vremuri dificile a fost un lucru extraordinar. A fost cel mai bun moment ca departamentele de IR să ia poziție, să conteze și să facă diferența în numele conducerii companiilor și al consiliilor de administrație, pentru că, să nu uităm, IR se referă la relații, iar oamenii își amintesc cum ai reacționat sau dacă nu ai reacționat la nevoile lor.

Cum va arăta IR-ul de mâine? Va fi o soluție hibridă, în continuă transformare, care va continua să promoveze cele mai bune practici. Dintr-o dată tehnologia oferă răspuns la acoperirea pieței și abilitatea de a viza toți stakeholderii, oferă un un grad mai mare de accesibilitate – ne putem conecta cu oricine, oricând și oriunde alegem. Oferă securitate și, cu siguranță, incluziune – AGA poate include toți acționarii, nu doar marile instituții, ci și cei mai mici investitori. Imaginați-vă cum ar putea arăta o zi pe piețele de capital virtuale – profesioniști din IR primesc apeluri pe fusul orar asiatic, își continua ziua în orientul mijlociu înainte de a se alătura fusurilor orare europene și de a încheia o zi foarte lungă pe piețele SUA.

Tag:

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ARIR pe LinkedIn

Află mai multe despre obiectivele și activitățile ARIR