ARIR

VEKTOR – indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate la bursă

newsen|Noutati

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), cu susținerea Bursei de Valori București (BVB), va publica indicatorul VEKTOR pentru companiile listate din Piața Reglementată, începând din ianuarie 2020. Acesta va fi calculat în baza unei metodologii ce include 15 criterii, în linie cu cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR).
Indicatorul VEKTOR va avea valori cuprinse între 0 (comunicare redusă) și 10 (comunicare excelentă). Primele valori vor fi publicate în a doua parte a lunii ianuarie 2020 în pagina fiecărei companii din website-ul BVB. Datele agregate pentru toate companiile vor fi disponibile și în secțiunea dedicată a website-ului ARIR.
Indicatorul este determinat în baza analizei a 15 criterii, ce includ:
– disponibilitatea echipei de relații cu investitorii;
– informații despre conducerea companiei și politica de remunerare;
– organizarea conferințelor telefonice dedicate rezultatelor financiare;
– existența prezentării pentru investitori;
– publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare;
– participarea la evenimente cu investitori;
– furnizare informațiilor financiare în format excel;
– transcript / înregistrare conferințe de prezentare a rezultatelor financiare;
– publicarea informațiilor despre prețul acțiunii;
– acoperirea de către analiști financiari;
– raportarea non-financiară.

Metodologia de stabilire a indicatorului a fost revizuită la începutul acestui an, ca urmare a preluării de către ARIR a proiectului BVB numit anterior „Carta Albă a Comunicării companiilor listate la bursă”. Noua identitate a VEKTOR a fost determinată ca urmare a unui proces de rebranding pe care ARIR l-a realizat în parteneriat cu Inoveo, agenție de branding și creație, cu o prezență de 20 de ani în piață.
Analiza și evaluarea informațiilor publice disponibile, a website-ului și a secțiunii pentru relația cu investitorii (IR) vor fi realizate de ARIR și Comisia de proiect, formată din 15 persoane (analiști de guvernanță corporativă, profesioniști IR, mediul academic, consultanți raportare non-financiară) în perioada 1-20 decembrie 2019. Procesul de evaluare va fi revizuit în perioada 1-15 ianuarie 2020 de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță din lume, prezentă în 89 de țări și teritorii, cu o experiență de 25 de ani în piața din România.
Metodologia a fost elaborată de către membrii ARIR, analiști financiari, profesioniști IR, consultanți și profesori. Aceasta va fi revizuită anual în luna martie. Evaluarea comunicării companiilor listate cu investitorii va avea loc anual în luna decembrie sau oricând la cererea unei companii listate.

Tag:

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ARIR pe LinkedIn

Află mai multe despre obiectivele și activitățile ARIR