ARIR

Metodologia Vektor

Metodologia 2022

Pornind de la metodologia VEKTOR pentru Piața Reglementată, începând cu anul 2022, ARIR propune metodologia VEKTOR AeRO pentru a evalua comunicarea cu investitorii a companiilor din piața AeRO.

Metodologia se adresează pentru prima evaluare a companiilor din BET AeRO, conform ultimei structuri a indicilor disponibilă la momentul evaluării. 

Metodologia VEKTOR AeRO pentru 2022 cuprinde 11 criterii și înglobează feedback-ul primit din partea emitenților prezenți la masa rotundă, organizată în 31 ianuarie 2022.

Domeniul de aplicare metodologiei de evaluare, fiind un proiect gestionat de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România, se concentrează pe promovarea practicilor proactive în relația cu investitorii, fără a evalua conformitatea cu obligațiile de reglementare. Evaluarea va include doar informații din surse publice. 

VEKTOR AeRO 2022 

Descarcă metodolgia VEKTOR AeRO 2022 

Metodologia 2020

Metodologia VEKTOR pentru 2020 cuprinde 15 criterii, în linie cu cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR) și a fost actualizată pentru a include feedback-ul companiilor listate și așteptările investitorilor instituționali și a celor individuali. Indicatorul VEKTOR a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019. Analiza și evaluarea informațiilor publice disponibile, a website-ului și a secțiunii pentru relația cu investitorii (IR) au fost realizate de ARIR și o comisie de proiect, formată din analiști de guvernanță corporativă, profesioniști IR, mediul academic, consultanți raportare non-financiară, în perioada 21 noiembrie – 15 decembrie 2020. Procesul de evaluare a fost auditat în ianuarie de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță din lume, prezentă în 90 de țări și teritorii, cu o experiență de 25 de ani în piața din România.

VEKTOR 2020 

Descarcă metodolgia VEKTOR 2020 

Principii Metodologie VEKTOR 2020

1.

Metodologia propusă este lansată spre consultare publică până la 31 mai 2020.

2.

Companiile listate au la dispoziție 6 luni în decursul anului 2020 pentru a se conforma metodologiei.

3.

Evaluare va fi făcută de către ARIR în perioada 21 noiembrie-15 decembrie 2020.

4.

Metodologia este revizuită anual în perioada martie – aprilie și evaluarea se va face anual în perioada noiembrie – decembrie sau oricând la cererea unei companii listate.

5.

Scorul final, cuprins între 0 (comunicare redusă) și 10 (comunicare excelentă), va fi publicat în pagina fiecărei companii din website-ul bvb.ro și agregat pe site-ul ARIR până cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

6.

În cazul în care punctajul maxim (10) este acordat la mai mult de 1/3 din companiile listate pe piața reglementată, criteriile impuse vor fi revizuite, în afara programului menționat inițial, pentru a aduce cerințele la un nou nivel de complexitate.

7.

Metodologia propusă vizează o evaluare bazată pe criterii obiective și clare, care includ prevederi referitoare la: biroul de relații cu investitorii, guvernanță corporativă, transparență, abordare proactivă în relația cu investitorii, instrumente interactive de IR, acoperirea de către analiștii financiari și raportarea non-financiară.

8.

ARIR, împreună cu Bursa de Valori București și membrii grupului de lucru, vor acorda asistență pe tot parcursul procesului pentru a respecta întru totul criteriile.