București, 22 iulie 2024 – ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică metodologia finală de evaluare a comunicării emitenților de obligațiuni cu investitorii, în baza căreia va fi calculat indicatorul VEKTOR by ARIR Bonds pentru Piața Principală din anul 2025. Metodologia include 8 criterii relevante, identificate în urma mai multor consultări cu părțile interesate din piața de capital.
Daniela Maior (Șerban), Președinte și Co-fondator ARIR:
„În urma rezultatelor excelente semnalate de piață, după 5 ani de publicare a indicatorului VEKTOR by ARIR pentru emitenții de acțiuni, am demarat acest nou proiect pentru impulsionarea transparenței emitenților de obligațiuni, companii care pot fi listate sau nelistate. Această nouă metodologie de evaluare vine în întâmpinarea solicitărilor crescute de informare ale investitorilor locali și internaționali, în contextul dezvoltării pieței de obligațiuni locale, precum și într-un mediu de afaceri tot mai volatil. Apreciem implicarea tuturor părților interesate în dezvoltarea noii metodologii, cu aplicabilitate pentru toți emitenții de obligațiuni din 2025.”
Cele 8 criterii în baza cărora emitenții de obligațiuni din Piața Principală vor fi evaluați pentru a obțiune un punctaj între 0 și 10 sunt:
- Pagină sau secțiune dedicată emisunii în cadrul website-ului emitentului;
- Date de contact pentru IR;
- Istoric raportări financiare anuale auditate și calendar financiar;
- Raportări financiare semestriale și trimestriale;
- Hotărârile Adunărilor Generale ale Acționarilor și structura acționariatului;
- Conferințe/teleconferințe cu investitorii;
- Pagină sau secțiune dedicată guvernanței corporative;
- Ratingul de credit.
În creionarea metodologiei VEKTOR by ARIR Bonds am inițiat un dialog cu reprezentanți ai pieței, printre care: Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București, Alexandra Caraman, Principal Banker în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Ioan Șumandea, Vicepreședinte ARIR, Director Guvernanță Corporativă Sustenabilă și Piețe Financiare Internaționale Banca Transilvania, Dan Dascăl, CEO BT Asset Management, Florin Dolea, CEO Amundi Asset Management, Magdalena Caramilea, Director Sustenabilitate Autonom, Andrei Voicu, Specialist Public Affairs & ESG BRD, Remus Dănilă, Șef Relația cu Investitorii & Business Development BVB, Carmen Bobu, Investitor Individual, și Răzvan Mihăescu, Investitor Individual.
Anul acesta ARIR va realiza mai multe acțiuni de informare privind noua metodologie, precum și evaluări voluntare, la cerere, pentru emitenții de obligațiuni.
Evaluarea tuturor emitenților din Piața Principală se va realiza pentru prima dată pentru anul 2025, pentru obligațiunile aflate în piață, cu publicarea rezultatelor în ianuarie 2026.
Ulterior, anual, evaluarea are loc în decembrie pentru anul în curs, iar rezultatele sunt publicate în luna ianuarie. Indicatorul VEKTOR by ARIR Bonds va fi disponibil în pagina fiecărei emisiuni de obligațiuni în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB) și datele agregate pentru toate companiile sunt disponibile în secțiunea dedicată indicatorului VEKTOR a website-ului ARIR.
Evaluarea comunicării companiilor listate cu investitorii, utilizând indicatorul VEKTOR by ARIR, are loc anual începând cu 2019 și include criterii solicitate de investitori instituționali și individuali privind transparența în comunicare și guvernanța corporativă. Din 2022, indicatorul a fost extins și pentru companiile din indicele BETAeRO, iar de anul acesta și pentru emitenții de obligațiuni. Rezultatele evaluărilor, auditate de către Forvis Mazars România, sunt publicate anual în ianuarie pentru anul anterior.
Metodologia de evaluare VEKTOR este revizuită anual și este elaborată de fiecare dată de ARIR în colaborare cu un grup extins de specialiști locali și internaționali (analiști financiari, profesioniști în IR, consultanți și profesori). Metodologia VEKTOR by ARIR Bonds poate fi consultată aici.
Membrii ARIR sunt printre cele mai mari companii din România, ce au în comun obiectivul de a implementa cele mai bune practici de transparență, comunicare cu investitorii și guvernanță corporativă.
***
Despre Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR):
ARIR este promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (Investor Relations – IR) în România și susține că prin respectarea unor standarde de transparență, guvernanţă corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii membrii noștri vor beneficia de plusvaloare, atrage mai uşor finanțare, avea reputație și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.
ARIR a fost înființată la inițiativa Danielei Maior (Șerban) în noiembrie 2018 împreună cu membrii fondatori: Bursa de Valori București (BVB), ALRO, Franklin Templeton Management – București, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica și Tony Romani. Au aderat comunității: Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Salt Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania, Transgaz, MedLife, Romcarbon, Farmaceutica REMEDIA, Autonom, IMPACT Developer & Contractor, One United Properties, Transport Trade Services, Patria Bank, BRD – Groupe Société Générale, Rompetrol, Agista, AQUILA, Mecanica Fină, Bento, ROMGAZ DN AGRAR și Sphera Franchise Group ca Membri Asociați. ENVISIA, RTPR, Forvis Mazars, Marsh Broker de Asigurare – Reasigurare și Dentons au devenit Membri Afiliați.
Mai multe informații despre ARIR: www.ir-romania.ro.
Urmăriți-ne pe LinkedIn, Facebook și Instagram.