ARIR

Cerasela-Simona Vasiliu, Responsabil Activitate Relații cu Investitorii, Antibiotice SA

Catalog Profesioniști

Absolventă a Facultății de Mecanică, master în Management și Administrarea Afacerilor (MBA)

27 ani de experiență

 

„Profesioniștii în Relațiile cu Investitorii (IR) trebuie să-și înțeleagă publicul, să practice ascultarea activă și să conecteze povestea companiei cu cerințele pieței.”

 

Pasiunea pentru științele exacte și fascinația pentru complexitatea tehnologiei au fost catalizatorii carierei de succes ai Ceraselei Vasiliu, întinsă pe parcursul a aproape patru decenii în cadrul companiei Antibiotice. Este absolventă a Facultății de Mecanică și la început visa chiar să devină pilot de testări auto la Pitești. Dorința de a explora noi perspective de carieră au determinat-o să urmeze un MBA care a adăugat o componentă de management la pasiunea inițială pentru știință.

„Potențialul uman e imens, trebuie doar să ne acordăm șansa de a scoate la lumină ce este mai bun în noi și să nu ne temem niciodată de competiție. Aceasta a fost deviza care m-a motivat pe parcursul dezvoltării mele ca om,” povestește Cerasela Vasiliu, Responsabil Relații cu Investitorii la Antibiotice.

Întâlnirea cu piața de capital și crearea departamentului de relații cu investitorii

În aprilie 1997, odată cu listarea Antibiotice la bursă, a apărut nevoia înființării unui departament pentru relația cu investitorii, iar numirea sa într-un astfel de proiect a reprezentat o provocare majoră. Trecerea de la partea tehnică și managementul afacerilor la relațiile complexe și delicate cu investitorii a fost un test de adaptabilitate și un prilej de creștere.

„Succesul unei cariere este o combinație între cunoștințele acumulate și capacitatea de a construi relații autentice, bazate pe încredere și respect,” afirmă aceasta.

Participarea activă la crearea și dezvoltarea acestui departament este considerată de Cerasela Vasiliu cea mai mare realizare profesională a sa. Proiectul a necesitat o înțelegere profundă a pieței, adaptabilitate și un angajament ferm față de comunicarea deschisă și corectă a informațiilor financiare. „Este o muncă de echipă și fără ajutorul colegilor din companie și a încrederii conducerii, proiectul nu ar fi avut același rezultat,” subliniază Cerasela Vasiliu.

Rolul și provocările unui Specialist în Relații cu Investitorii

Profesia de Specialist în Relația cu Investitorii nu se reduce doar la transmiterea rapoartelor financiare. Aceasta implică o viziune strategică și capacitatea de a crea o poveste financiară clară și atractivă pentru un public divers. De la organizarea de întâlniri cu investitori și conferințe, până la roadshow-uri și webinarii, responsabilitățile Ceraselei Vasiliu au fost complexe, presupunând analiza detaliată a datelor financiare și monitorizarea tendințelor pieței, precum și colaborarea strânsă cu departamente diverse, precum cel financiar, contabil, și juridic. Un specialist în relațiile cu investitorii trebuie să transmită transparență și să creeze încredere, cu scopul de a construi o bună reputație a companiei pe care o reprezintă pe piețele financiare.

„M-a atras această carieră prin prisma provocărilor sale, fiind obișnuită să nu aleg calea ușoară. Frumusețea relațiilor interumane a avut un rol deosebit de important, deoarece cantitatea de cunoștințe provenite din schimbul de bune practici este inestimabilă,” explică aceasta, subliniind că provocările și lecțiile învățate pe parcurs au contribuit la construirea carierei sale.

„Provocările profesiei sunt semnificative, incluzând gestionarea așteptărilor investitorilor, mass-mediei și autorităților de reglementare, toate pe fundalul unei piețe financiare mereu dinamice.”

Recomandări pentru schimbul de generații în profesia de Relații cu Investitorii

Pentru cei aflați la începutul carierei în relația cu investitorii, recomandările Ceraselei Vasiliu includ dezvoltarea abilităților atât tehnice, cât și a celor emoționale. Responsabilii de relația cu investitorii trebuie să cunoască povestea companiei și să fie capabili să o comunice eficient, să fie fluenți în limbajul financiar și să își dezvolte inteligența emoțională pentru a comunica empatic cu investitorii. Specialistului în relația cu investitorii îi revine misiunea de menținere a transparenței, de construire a încrederii și de consolidare a reputației companiei .

Provocările profesiei includ gestionarea așteptărilor investitorilor, analiștilor, mass-mediei și ale autorităților de reglementare, alături de atenția la dinamica pieței și schimbările continue în reglementări. Totodată, interacțiunea cu un public divers și influent, contribuția la strategia companiei și oportunitatea de a învăța de la lideri sunt alte aspecte interesante ale profesiei. „Acest rol, deși solicitant, oferă o ocazie unică de dezvoltare personală și profesională, dar necesită si adaptabilitate și rezistență” în opinia Ceraselei Vasiliu.

Alegerea unui mentor sau a unui model de urmat și deschiderea către feedback sunt alte recomandări de urmat pentru tinerii profesioniști.

„Cu toții spunem de multe ori «jos pălăria» în fața celor care au ajuns la performanță, pe cel mai înalt nivel al podiumului. Simțim probabil un amestec apreciere sinceră, uimire pentru efortul depus, poate şi un soi de invidie, dar cu siguranță ne simțim şi noi stimulați să fim mai buni, mai competitivi, mai aproape de vârf. Fiindcă e clar, dacă unii au putut să ajungă «numarul un», atunci e sigur că poți face asta şi tu.”, spune Cerasela Vasiliu.

Cu fiecare an adăugat la parcursul profesional, valorile de bază în construirea unei cariere durabile în relații cu investitorii sunt „pasiune, disciplină și dorința constantă de învățare”, alături de o echipă de conducere care știe să aprecieze și să valorifice potențialul uman la cel mai înalt nivel.”, explică Cerasela Vasiliu.

Tag:

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ARIR pe LinkedIn

Află mai multe despre obiectivele și activitățile ARIR